Pradžia » Erasmus+ » Erasmus+ projekto „Protect 4 Elements” mobilumas Portugalijoje

Noriu paskaityti apie

Erasmus+ projekto „Protect 4 Elements” mobilumas Portugalijoje

Mūsų progimnazija vykdo tarptautinį projektą „Protect 4 Elements“, kuris finansuojamas Europos Sąjungos programos „Erasmus +”. Projekto trukmė – 15 mėnesių.Balandžio 8-13 d. įvyko antrasis mobilumo vizitas Portugalijoje. Šešių atstovų komanda – direktorė Alma Mikienė, anglų kalbos mokytoja Giedrė Raudonienė ir 8b klasės mokiniai: Aleksas Pocius, Meda Kavaliūnaitė, Ugnė Mažeikaitė, Jogilė Paulauskaitė dalyvavo Vila do Condemiestelio STEAM centro organizuojamose mobilumo veiklose kartu su Italijos, Portugalijos ir Turkijos dalyviais.

 

Atvykus į Vila do Conde miestelį, mus pasitiko Portugalijos atstovai. Susipažinimui organizatoriai pasiūlė veiklas, kuriose atkreipiamas dėmesys į bendradarbiavimą ir komandinį darbą. Taip pat buvo akcentuojama ekologija ir keturių elementų apsauga. Veiklų metu buvo išsiaiškinta, kad kiekvienas elementas yra svarbus, nes sutrikus vienam, sutrinka ir biologinė pusiausvyra. Paskutinę dienos veiklą organizavo mūsų komanda. Atlikdami  užduotį projekto dalyviai bendradarbiavo, kad pasiektų tikslą, kaip vieninga komanda. Po įtemptų veiklų, pilni įspūdžių ir emocijų, apibendrinome dienos įvykius ir pasidalijome nuomonėmis apie šios dienos patirtis.

 

Antrą projekto dieną toliau tęsėme susipažinimą su 4 elementais. Vila do Conde STEAM centre mus pasitiko projekto organizatoriai su linksmu „Vandens“ personažu, kuris pristatė centro edukacines erdves. Šio STEAM centro veikla orientuotą į vandenį: vaikščiojome vandenyno „dugnu”, keliavome kraujo „arterija”, stebėjome dirbtinio geizerio išsiveržimą, praktiškai išbandėme Pitagoro teoremos veikimą ir atlikdami interaktyvią užduotį pasitikrinome  ar sveikai valgome. Vėliau portugalai vaizdingai pademonstravo cheminius bei fizikinius bandymus su vandeniu. Po pietų italų komanda kūrybinėse dirbtuvėse mokė pasigaminti natūralias žvakes iš bičių vaško.
Paskutinėje dienos veikloje portugalai supažindino su saulės energijos nauda, bei stebėjome ir ragavome „saulės orkaitėje” iškeptas picas.

Trečioji projekto diena prasidėjo miestelio Vila do Conde merijoje. Projekto dalyvius priėmė mero patarėja atsakinga už švietimą. Ji trumpai supažindino su merijos pastato istorija, bei kiekvienam dalyviui įteikė atminimo dovanėles. Susipažinimą su Vila do Conde miesto įžymiausiomis vietovėmis pratęsė gidas, pristatydamas pagrindinį miesto simbolį laivą, bažnyčias, nėrinių muziejų, vienuolyną ir antrą pagal ilgį akveduką Portugalijoje.  Papietavę išbandėme atstovų iš Turkijos organizuojamas veiklas. Dalyvavome vaizdo konferencijoje, kurios metu buvo aptariama žmogaus elgesio svarba aplinkos gerovei bei sulyginamos žmogaus ir gamtos objektų teisės. Taip pat išbandėme STEM veiklą, išmokiusią išmatuoti laisvojo kritimo pagreitį, matematiškai apskaičiuojant tinkamą aukštį bei įtempimą.

Visi dalyviai ketvirtos dienos ryte susitiko prie Atlanto vandenyno. Portugalų komanda suskirstė visus dalyvius į keturias komandas, kurias sudarė skirtingų šalių atstovai ir paskelbė užduotį: per 15 minučių surinkti visus daiktus, kokius tik galima rasti paplūdimyje. Atlikus užduotį, organizatorė suskirstė surinktas šiukšles į dvi grupes: organinės kilmės medžiagas ir atliekas. Apibendrinome užduotį aptardami, kurios medžiagos teršia aplinką, o kurios ne. Surinktas šiukšles išmetėme į konteinerį, taip parodydami, kad viskas priklauso nuo mūsų, jog smagiau laiką leisti švariame paplūdimyje nei užterštame. Po pietų visi važiavome į Porto miestą. Lankėmės nacionaliniame muziejuje, kuriame įkurta artdeco stiliaus laboratorija. Dar ir dabar studentai joje atlieka įvairius tyrinėjimus, nes ji yra Porto universiteto dalis. Antrame muziejaus aukšte susipažinome su surinkta uolienų ir brangakmenių ekspozicija. Vakare grįžę į Vila do Conde, susirinkome bendrai vakarienei. Jos metu skanavome portugališkus patiekalus ir klausėmės  nacionalinių dainų.

Paskutiniąją dieną pradėjome nuo veiklos, kurią organizavo lietuvių komanda.  Jos metu buvo lavinami įgūdžiai dirbti grupėje. Pagal komandoms duotą skirtingą spalvų paletę technologijų pagalba reikėjo surasti kuo daugiau objektų, juos nufotografuoti ir nuotraukas pateikti vertintojams. Daugiausiai taškų surinkusi komanda buvo apdovanota lietuviškais prizais. Vėliau dalyvavome partnerių iš Portugalijos paruoštose sportinėse varžybose. Šiose varžybose labiausiai sekėsi mūsų komandai – iškovojome pirmąją vietą! Visi dalyviai buvo apdovanoti medaliais. Po aktyvių rungčių turėjome progą aptarti ir pasidalinti savo nuomone apie projektą.

Išvykstant iš Portugalijos, dalyviai ne tik pasidalijo įspūdžiais, bet ir įgijo naujų įgūdžių ir žinių, kurie padės jiems tęsti šį svarbų darbą savo šalyse. Atsisveikinome, palinkėjome vieni kitiems gero skrydžio ir išsiskyrėme iki kito susitikimo Lietuvoje. Kviečiame projekto veiklomis pasidžiaugti vaizdo įraše:https://youtu.be/WOLkKgGSpFY?si=bXCdzt2cQIgvT3th ir nuotraukose.

Mokytoja G. Raudonienė


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Projektas „Mokyklų aprūpinimas gamtos ir technologinių mokslų priemonėmis”

Straipsneliai pagal temas